Zöldhulladék-gazdálkodás az ünnepek után

A szeméttárolók mellé kihelyezett  karácsonyfákat idén nem a cekendi szeméttelepre szállítják, hanem Székelyudvarhelyen a Bányai János Műszaki Kollégium használja fel fűtésre a LIA Alapítvány közreműködésével. A város 34 szemétgyűjtő pontjánál naponta gyűjtik össze a kidobott fenyőfákat, ezeket pedig az alapítványunk speciális gépével aprítjuk fel, majd a középiskola kazánjaiba kerülnek.

Átadási ünnepség Lókodban

Hivatalosan is üzembe helyeztük a lókodi biomassza kazánt, melynek átadási ünnepségére 2015 november 27.-én  került sor.

Alapítványunk számára öröm, hogy egy mindig aktuális  – környezetvédelmi -témára épülő szociális vállalkozást sikerült elindítanunk, és reméljük példát is tudunk adni a környék településeinek.

A rendezvény megnyítóján Orbán Árpád projektvezető köszöntötte a nagy számban összegyűlt jelenlevőket: „A Civitas és a LIA ebből a faluból egy élhető modellfalut hozott létre, sok értéket jelenítettek meg, ahol fontos a szociális gondoskodás, az intézetekből kikerült fiatalok itt szakmát, életet tanulnak, hogy el tudjanak majd helyezkedni. A gyógynövények feldolgozását és a hagyományos magok megőrzését is célul tűztük ki, és a Székely Gyümölcs programunk is sikeres. Ennek a programnak a megvalósítása egy csodálatos teljesítménye az alapítványnak, amelyet a norvég kormány finanszírozott. A biomassza-központ, azaz a zöldhulladék-feldolgozás az a modell szeretne lenni, amely minden székely faluban helyet kellene kapjon. Azt szeretnénk, ha ezek a nagy teljesítményű kazánok közösségi célt szolgálnának: iskolát, templomot, polgármesteri hivatalt, kultúrházat fűthetnének vele”.

Szilágyi Csaba, a LIA igazgatója a beruházás technikai részleteiről beszélt, ezt követően Jakab Lóránt, technikai vezető a géppark működését ismertette a jelenlevőkkel. A program a közösségi házban folytatódott a projekt megvalósítását bemutató film levetítésével.

Bízunk abban, hogy a legelő és erdőtakarítás, gyártás és értékesítés mellettt térségünkben továbbra is fontos szerepet tudunk felvállalni  szakmai képzések, ismeretterjesztő programok révén. Jövőben tovább szeretnénk folytatni azt a tevékenységet,  hogy a zöldhulladék-gazdálkodásban, a környezetvédelemben ne csak a szakmaibeliek, hanem tanintézmények és a vídéki lakosság is érintett legyen.

November 27.: a biomassza-kazán hivatalos átadása (Inauguration Day)

A 2014 nyarán elindított Fenntartható zöldhulladék-gazdálkodás projekt keretén belül 2015. november 27-én 11 órától kerül sor Lókodban a biomassza alapú kazán és a vállalkozáshoz tartozó géppark hivatalos átadására. A megnyitón Orbán Árpád projektvezető, Szilágyi Csaba ügyvezető igazgató, valamint Vajda Lajos, a Green Energy Cluster elnöke köszöntik a jelenlévőket. A megnyitó után a Fenntartható zöldhulladék-gazdálkodás Hargita megyében  projekt bemutatására kerül sor a Közösségi Házban. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A projekt megvalósítását a Norvég Kormány támogatja a Norway Grants 2009-1014 Zöld ipari innováció Romániában program keretében.

Folynak a munkálatok Udvarhelyszéken

A 2015 áprilisában beüzemeltetett gépekkel javában folyik az erdő- és legelőtakarítás Udvarhelyszéken.  A Homoródmente után Zetelaka és környékén is dolgoznak a munkatársak, így most már több mint száz hektárnyi területről dolgoztak fel zöldhulladékot a LIA szakemberei.

Szociális vállalkozásként leginkább hátrányos helyezetű személyeket alkalmazott a LIA, ők mind részt vettek a Norgesvel szakemberei által tartott képzéseken. Az Erpék Kft. által gyártott biomassza alapú kazán is beindult október végén, így 800 négyzetméternyi felületen biztosít meleget a LIA műhelyeiben. A fűtési szezon beindulásával az értékesítés is elindult, így a tervek szerint év végére 1700 köbméternyi biomasszát sikerül értékesíteni.