Fenntartható zöldhulladék-gazdálkodás Lókodban

Lókodban jelenleg erdő- és legelőtakarításból, vágterek tisztításából, mezőgazdaságból származó zöldhulladékból állítunk elő energiát. Az erre a célra gyártott kazán biomassza-tüzelőanyag összetételét az erdőtisztításból és legelőtakarításból származó gyártott apríték, illetve fűrészipari melléktermék képezi.

A projekt közvetlen célja: biomasszát hasznosító fűtőrendszer létrehozása a Lókodi Ifjúsági Alapítvány szakműhelyeiben a hőellátás költségének csökkentésére, valamint új munkahelyek teremtése.

A berendezés alkalmas fűrészpor, faforgács, aprított hulladékfa elégetésére. A kazán biomassza-igényét figyelembe véve aprítéktárolót építünk a kazánházhoz, ebben tároljuk a kazán napi tüzelőanyag-mennyiségét. A tervezett fejlesztés hosszú távú közvetlen eredménye: az alapítványhoz tartozó épületek fűtésre használt földgáz kiváltása megújuló, biomassza-alapú energiával, ezáltal a fűtési költségek jelentős csökkentése. Mivel a fűtéshez szükséges alapanyagként a falu és a környék erdei, legelői zöldhulladékát használjuk fel, így a takarékos és környezetkímélő fűtés mellett egy rendezettebb környezetet is biztosítunk. Az alapítványnál élő hátrányos helyeztű fiatalok rendszeresen, szervezett formában, szakemberekkel és megfelelő gépekkel takaríthatnák a legelőket, megtisztíthatnák az erdőket, vágtereket, patakmedreket a gallyaktól, az elkorhadt fatörmelékektől, majd ezeket az aprítógéppel feldolgoznák fűtőanyagnak.

A projekt példát szeretne mutatni a környék falvainak, hogy az erdei, legelői zöldhulladékot alternatív energiaforrásként hasznosítsák saját fűtésrendszer létrehozásával, így közösségi épületek – templomok, önkormányzatok, iskolák, ovódák – fűtését is biztosítani tudják ezzel a technológiával.