Gestionarea deșeurilor verzi după sărbători

Anul acesta, brazii de Crăciun aruncați lângă containerele de gunoi nu vor fi transportați la depozitul de deșeuri de pe platoul Cekend, ci la Colegiul Tehnic Bányai János din Odorheiu Secuiesc, în vederea utilizării acestora ca sursă de încălzire, în colaborare cu Fundația LIA. La cele 34 puncte de colectare a deșeurilor din Odorheiu Secuiesc, sunt adunate zilnic brazii de crăciun aruncați, care, după tocarea acestora cu utilajul special al fundației, ajung în cazanele liceelor.

Ceremonia de predare din Locodeni

Cazanul pe biomasă din Locodeni a fost pus în funcțiune și oficial, ceremonia de predare a cazanului având loc pe 27 noiembrie 2015.

Faptul că am reușit să pornim o întreprindere socială bazată pe un subiect mereu actual – al protecției mediului – reprezintă o mare bucurie pentru fundația noastră, și sperăm să putem da un exemplu și localităților din împrejurime.

În deschiderea evenimentului, managerul proiectului, domnul Orbán Árpád, a salutat publicul interesat, prezent în număr mare: „Fundațiile Civitas și LIA au creat din acest sat un model viabil, prezentând o multitudine de valori, unde asistența socială are un rol important, unde tinerii proveniți din instituții pot învăța profesie, stil de viață, pentru a fi capabili să se orienteze mai departe. Avem ca obiectiv și procesarea plantelor medicinale și conservarea semințelor tradiționale, iar programul Fructele tradițiilor se bucură și el de un mare succes. Punerea în aplicare a acestui proiect, finanțat de Guvernul Norvegiei, este o realizare minunată a fundației. Centrul de biomasă, adică prelucrarea deșeurilor verzi, dorește să fie un model, care ar trebui să fie prezent în fiecare sat secuiesc. Dorința noastră ar fi, ca aceste cazane de înaltă performanță să servească unor scopuri comunitare: cu ajutorul acestora să fie încălzite școli, biserici, primării, case de cultură. ” 

Directorul general al Fundației LIA, domnul Szilágyi Csaba, a vorbit despre detaliile tehnice ale investiției, urmat de directorul tehnic, domnul Jakab Lóránt, care a descris modul de funcționare al parcului de utilaje. Programul a continuat în centrul comunitar al fundației, prin proiectarea filmului despre implementarea acestui proiect.

Sperăm, că pe lângă curățarea de pășuni și păduri, producție și vânzări, ne vom putea asuma în continuare un rol important în regiune, prin formare profesională și programe educaționale. Dorim să continuăm și în viitor activitatea noastră, prin care, gestionarea deșeurilor verzi și protecția mediului să fie o preocupare și a instituțiilor de învățământ și a populației rurale, nu doar a experților în aceste domenii.

Predarea oficială a cazanului pe biomasă

În cadrul proiectului „Gestionarea sustenabilă a deșeurilor verzi” lansat în vara anului 2014, pe data de 27 noiembrie, ora 11, va avea loc în Locodeni predarea oficială a cazanului pe biomasă și a parcului de utilaje al întreprinderii, la care sunt așteptați toți cei interesați. La deschidere vor susține discursuri domnul Orbán Árpád - manager proiect, domnul Szilágyi Csaba – director general, precum și domnul Vajda Lajos, președintele Green Energy Cluster. După deschidere va fi prezentat proiectul „Gestionarea deșeurilor verzi în județul Harghita” în casa fundației din Locodeni. Fundația LIA îi invită pe toți cei interesați să participe la această inaugarare.

Proiectul este finanțat printr-un Grant oferit de Guvernul Norvegian, în cadrul proiectului Norway Grants 2009-2014 Inovare verde în Industria din România.

Lucrările sunt în derulare

Lucrările de curățare a pădurilor și pășunilor în Regiunea Odorhei, cu utilajele puse în funcțiune în aprilie 2015, sunt în plină desfășurare. După Valea Homorod, colegii noștri lucrează în Zetea și zonele învecinate acestuia, astfel, experții Fundației LIA prelucrând până în prezent deșeuri verzi de pe o suprafață mai mare de o sută de hectare.

Ca întreprindere socială, LIA a angajat îndeosebi persoane defavorizate, acestea participând la cursurile de formare susținute de experții norvegieni de la organizația NorgesVel. Cazanul pe biomasă produs de societatea Erpék SRL a fost pus în funcțiune la sfârșitul lunii octombrie, încălzind o suprafață de cca 800 mp din atelierele LIA. Odată cu începerea sezonului de încălzire s-a dat startul și vânzărilor, iar potrivit planurilor, până la sfârșitul anului curent se vor valorifica cca 1700 metri cubi de biomasă.