Ceremonia de predare din Locodeni

Cazanul pe biomasă din Locodeni a fost pus în funcțiune și oficial, ceremonia de predare a cazanului având loc pe 27 noiembrie 2015.

Faptul că am reușit să pornim o întreprindere socială bazată pe un subiect mereu actual – al protecției mediului – reprezintă o mare bucurie pentru fundația noastră, și sperăm să putem da un exemplu și localităților din împrejurime.

În deschiderea evenimentului, managerul proiectului, domnul Orbán Árpád, a salutat publicul interesat, prezent în număr mare: „Fundațiile Civitas și LIA au creat din acest sat un model viabil, prezentând o multitudine de valori, unde asistența socială are un rol important, unde tinerii proveniți din instituții pot învăța profesie, stil de viață, pentru a fi capabili să se orienteze mai departe. Avem ca obiectiv și procesarea plantelor medicinale și conservarea semințelor tradiționale, iar programul Fructele tradițiilor se bucură și el de un mare succes. Punerea în aplicare a acestui proiect, finanțat de Guvernul Norvegiei, este o realizare minunată a fundației. Centrul de biomasă, adică prelucrarea deșeurilor verzi, dorește să fie un model, care ar trebui să fie prezent în fiecare sat secuiesc. Dorința noastră ar fi, ca aceste cazane de înaltă performanță să servească unor scopuri comunitare: cu ajutorul acestora să fie încălzite școli, biserici, primării, case de cultură. ” 

Directorul general al Fundației LIA, domnul Szilágyi Csaba, a vorbit despre detaliile tehnice ale investiției, urmat de directorul tehnic, domnul Jakab Lóránt, care a descris modul de funcționare al parcului de utilaje. Programul a continuat în centrul comunitar al fundației, prin proiectarea filmului despre implementarea acestui proiect.

Sperăm, că pe lângă curățarea de pășuni și păduri, producție și vânzări, ne vom putea asuma în continuare un rol important în regiune, prin formare profesională și programe educaționale. Dorim să continuăm și în viitor activitatea noastră, prin care, gestionarea deșeurilor verzi și protecția mediului să fie o preocupare și a instituțiilor de învățământ și a populației rurale, nu doar a experților în aceste domenii.